Leven na een allogene stamceltransplantatie

Path 2 Created with Sketch.
Path 2 Created with Sketch.

Over ons

Over ons

Lotuz is een patiëntenvereniging die mensen en hun naasten die een stamceltransplatatie hebben ondergaan samenbrengt en ondersteunt. Onze vereniging is ontstaan op vraag van Dr. Hélène Schoemans van UZ Leuven die enkele lotgenoten samenbracht om zo een patiëntenvereniging op te richten voor mensen die een allogene stamcel transplantatie hebben ondergaan. De eerste contacten werden in december 2014 gelegd en al snel zag Lotuz het levenslicht op 3 februari 2015.Het doel van onze vereniging is lotgenoten, hun partners, familie en vrienden over het ganse land, behandeld in verschillende stamceltransplantatiecentra, in contact te brengen met elkaar en te ondersteunen op sociaal en mentaal vlak. Dit kan zowel individueel als in groep, telefonisch of face to face. Onze vereniging draait volledig op vrijwilligers die alle lotgenoten een warm hart toedragen. Een aantal keer per jaar organiseren we informatieve en ontspannende activiteiten op maat en volgens de noden van de patiënt. Daarnaast zetten we ons ook in voor de belangenbehartiging van onze lotgenoten.Wij kozen voor de lotusbloem als logo. De lotus is immers sinds eeuwen in vele culturen het symbool voor (weder)geboorte. Bovendien betekent lotus in het Ests ‘hoop’. Verdere informatie over ons, onze activiteiten of contacten kunnen jullie steeds terug vinden op deze website, social media en in de meewerkende ziekenhuizen.  

 

Lees meer

Laatste Nieuws

Flyer: Wat kan’kermee?!

Existentiële groepstherapie voor mensen met kanker 
Wanneer kanker in iemands leven komt, zijn er naast lichamelijk leed ook ervaringen van verlies van houvast, eenzaamheid, angst voor de toekomst en zoeken naar betekenis.  
Op het moment dat het levensbedreigende karakter van de ziekte minder centraal staat, worstelen mensen vaak meer met vragen rond zin en betekenis, zoals de vraag welke richting ze met hun leven uit willen en de confrontatie met de eindigheid. 

 
Meer info

Studie: Veerkracht bij partners van patiënten met kanker.

Veerkracht is een proces van omgaan met tegenslag en terugveren naar een toestand van gezond functioneren. 
Veerkracht beschermt tegen angst, depressie en pathologisch rouw. 
Er is echter nog heel weinig gekend over veerkracht bij partners van patiënten met kanker en hierdoor worden partners die het risico lopen op angst, depressie of pathologische rouw soms te laat herkend. 

 
Meer info

Koop een plantje en steun de strijd tegen kanker

Beste sympathisant,

Dit jaar ziet het Plantjesweekend voor Kom op tegen Kanker er helemaal anders uit. Corona steekt een stokje voor een traditionele verkoop met vrijwilligers aan winkels en deur-aan-deur. Daarom bieden we voor het eerst in 25 jaar onze vermaarde azalea’s enkel online te koop aan. Dat wordt een fikse uitdaging waarbij we ook jouw hulp nodig hebben.

Help jij samen met ons de zorg voor kankerpatiënten en hun naasten in stand houden? Surf nu naar plantjesweekend.be en bestel een azalea (7 euro). Je hebt twee opties:

  • Je koopt een plantje dat je afhaalt in je buurt (gratis) of laat leveren (€ 4,25/levering)
  • Je schenkt een plantje weg aan een zorgverlener in een ziekenhuis

Je kunt beide opties ook combineren in één bestelling.

Ik wil een plantje kopen

Wil je je plantje laten leveren? Vraag eerst bij vrienden en familie wie ook een plantje wil en plaats een gezamenlijke bestelling. Zo beperk je je ecologische voetafdruk en de leverkost. Die blijft immers dezelfde, ongeacht het aantal plantjes in die levering.

Met de opbrengst van de plantjesverkoop realiseren we zorgprojecten voor kankerpatiënten en hun naasten. Die zijn broodnodig. De coronacrisis laat ons voelen hoe kwetsbaar we zijn en hoe hard we elkaar nodig hebben. Dat geldt zeker voor kankerpatiënten en hun families. De zorg voor hen mag niet achteruitgaan. Koop daarom nu (en tot 20 september) een azalea via plantjesweekend.be.

 

Want elk plantje helpt een handje.

Alvast bedankt voor je steun!

Kom op tegen Kanker

Meer info

Werken tijdens/na kanker?

Werken tijdens/na kanker? Hoe pak je dat aan? Kom het te weten tijdens het gratis webinar.

Meer info

EBMT Studie (European Society for Blood & Marrow Transplantation)

De EBMT (European Society for Blood & Marrow Transplantation) heeft een gratis webinar opgenomen om stamceltransplantatie / CAR-T patienten en hun naasten door de COVID-19 pandemie te helpen: https://www.ebmt.org/covid-19-webinars.

Nederlands (https://youtu.be/PVBrvlkajVY)

Bedankt om op de EBMT website ook te registreren om verder updates te krijgen: https://www.ebmt.org/news-updates.

Dit gaat de EBMT helpen om verder patiëntgerichte projecten te ontwikkelen.

Bedankt alvast!

Hélène

Meer info

Experimentele studie

U wordt uitgenodigd om deel te nemen aan een experimentele studie. Als masterstudenten in de richting Handelswetenschappen en Management en het Beleid van de Gezondheidszorg (Universiteit Gent) voeren wij onderzoek naar de toenemende digitalisering in zorg en welzijn. Het doel van dit onderzoek is om inzicht te verwerven in het gebruik van mobiele applicaties of kortweg apps binnen de gezondheidszorg.

Indien u lijdt aan een chronische aandoening en tussen 18 en 65 jaar oud bent, vragen wij u vriendelijk of u de tijd zou willen nemen om een vragenlijst voor ons in te vullen. Dit zal ongeveer tien minuten van uw tijd in beslag nemen. De door u verstrekte gegevens zullen anoniem worden verwerkt.

Indien u bereid bent deel te nemen aan deze studie, verzoeken wij u vriendelijk om via volgende link de vragenlijst te openen: https://is.gd/apps_huisarts

Indien er onduidelijkheden zijn of indien u bijkomende informatie wenst aangaande deze studie, kan u contact opnemen met ons via fien.vancoillie@ugent.be of simon.vanderyse@ugent.be

Hartelijk dank voor uw deelname aan deze studie.

Meer info

GEZOCHT!

GEZOCHT!

Voor een onderzoek aan de Arteveldehogeschool zoeken wij 10 mensen met kanker die graag één keer gedurende één uur met ons willen spreken. Dit gebeurt eenmalig, op afstand (via telefoon of skype) en op een door u gekozen tijdstip.

Wie zoeken we? Volwassenen die:

* Een kankerbehandeling doormaken (operatie, chemo, immuno, bestraling, enz...) en pas zeer recent (< 1 jaar geleden) de diagnose kregen

* Niet of helemaal niet sportief zijn (je mag sport echt wel niet leuk vinden!)

* Graag een uurtje met ons wil praten (via telefoon, skype...) over zijn/haar idee over bewegen tijdens kankerbehandeling

Wij appreciëren echt wel jullie moeite en tijd, en willen daarom elke deelnemer belonen met twee cinematickets.

Alle info en aanmelding voor het onderzoek bij ine.declerck@arteveldehs.be

1000x dank aan iedereen die wil deelnemen

Meer info

Maatregelen naar aanleiding van het Coronavirus voor hemato patiënten

Maatregelen naar aanleiding van het coronavirus voor patiënten die op de wachtlijst staan voor orgaantransplantatie - hemato

Meer info

ACTIVITEITENKALENDER LOTUZ 2020

 INFO PRAATCAFES EN ANDERE ACTIVITEITEN

 

Meer info
Path 2 Created with Sketch.
Path 2 Created with Sketch.

Activiteiten

Lotuz organiseert op regelmatige tijdstippen praatcafés in het UZ Leuven, UZ Antwerpen en het AZ Sint-Jan Brugge. In onze kalender vind je de data per ziekenhuis, locatie en beginuur. Ook info over de andere activiteiten van Lotuz en evenementen van andere lotgenotengroepen vind je hierin terug.

oktober 2020

m d w d v z z
28
29
30
1
2
3
4
 
 
 
 
 
 
 
5
6
7
8
9
10
11
 
 
 
 
 
 
 
12
13
14
15
16
17
18
 
 
 
11:00
Zaal Brueghel (blauwe pijl, 1e verdieping)
Locatie:
 
 
 
 
19
20
21
22
23
24
25
 
 
11:00
Dagkliniek - kleinste wachtzaal (routenummer 500)
Locatie:
 
 
 
 
 
26
27
28
29
30
31
1
 
 
 
 
 
 
 
Filter
Lotuz activiteit
Koffiemoment
Externe activiteit
Toon afgelopen activiteiten

Schrijf je hier in voor onze volgende activiteit

Foto Albums

Path 2 Created with Sketch.
Path 2 Created with Sketch.

Contact

Wil je lid worden van onze vereniging, op de hoogte blijven over onze evenementen, wil je graag een persoonlijk gesprek of heb je een vraag over Lotuz, vul dan onderstaand contactformulier in. We antwoorden zo snel mogelijk.

Door het verzenden van deze email gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Met steun van